Inspiratiebronnen

Inspiratiebronnen

Verschillende boeken, websites en documentaires zijn de bron van de workshop. Ze bieden een gevarieerde mix van wetenschappelijke en psychologische kennis.

 

Meer weten

De verborgen impact - Babette Porcelijn

Dit boek geeft inzicht in onze impact op de planeet. Die impact vindt grotendeels plaats buiten ons zicht en hij is groter dan we denken. Als je weet waar de grootste problemen zitten, kun je pas echt effectief verduurzamen. De verborgen impact geeft verrassende inzichten en biedt houvast voor mensen die een positieve impact op de planeet willen hebben. Babette Porcelijn is schrijver, ontwerper, en veelgevraagd spreker. Ze is oprichter van anbi-stichting Think Big Act Now. 

The happy 2050 scenario - Babette Porcelijn

Dit boek geeft inzicht in onze impact op de planeet. Die impact vindt grotendeels plaats buiten ons zicht en hij is groter dan we denken. Als je weet waar de grootste problemen zitten, kun je pas echt effectief verduurzamen. De verborgen impact geeft verrassende inzichten en biedt houvast voor mensen die een positieve impact op de planeet willen hebben. Babette Porcelijn is schrijver, ontwerper, en veelgevraagd spreker. Ze is oprichter van anbi-stichting Think Big Act Now. 

Het klimaat zijn wij - Joonathan Safran Foer

Met zijn bestseller Dieren eten veroorzaakte Jonathan Safran Foer een sensatie: veel van zijn lezers werden vegetariër, of werden zich op z'n minst bewust van hun eetgedrag, Nu pakt hij het grootste thema van deze tijd aan: klimaatverandering. Om dit onderwerp concreter en daardoor urgenter te maken, herinnert Foer ons aan de kracht van gezamenlijke actie en geeft hij voorbeelden van succesverhalen uit het verleden als stimulans. Op deze manier - die van elk individu slechts een kleine inspanning vergt maar bij collectieve actie uiterst effectief is - kunnen we een van de grootste veroorzakers van klimaatverandering aanpakken: de bio-industrie.

Het Klimaatboek - Greta Thunberg

Het Klimaatboek toont glashelder hoe de vele crises op onze planeet met elkaar samenhangen en vertelt de onverbloemde waarheid over hoe en waarom onze wereld verandert. Greta Thunberg vroeg meer dan honderd vooraanstaande wetenschappers, leiders, activisten en publicisten om hun kennis met ons te delen. Van smeltende ijskappen tot inheemse soevereiniteit, van fast fashion tot de toekomst van onze voedselvoorziening en de bredere duurzaamheidscrisis: hun bevindingen zijn verwoord in overtuigende bijdragen over verandering, actie en veerkracht. Daarnaast deelt Greta haar eigen verhalen over haar leerproces – de protestacties en het blootleggen van greenwashing – en onthult ze hoezeer we in het ongewisse zijn gelaten.

Vegan Vibes - Lisa Steltenpool

Plantaardig eten heeft de toekomst en dit boek maakt daar een feestje van! Wereldwijd is het een snelgroeiende trend: vegan eten. Mensen laten vlees en zuivel niet alleen voor hun eigen gezondheid vaker staan, maar ook voor de gezondheid van de aarde met al haar bewoners. Plantaardig eten is immers een van de effectiefste manieren om bij te dragen aan een betere wereld. Diëtist Lisa Steltenpool laat je op toegankelijke wijze kennismaken met plantaardig eten en geeft je onderbouwde voedingsinformatie, praktische handvatten en een hele lading inspiratie om je eetpatroon op te fleuren. Pas wel op voor de bijwerkingen: het kan je zomaar creatiever en energieker maken!

Tot in de hemel - Richard Powers

Een monumentale roman over bomen en mensen. Een meeslepende vertelling over activisme en verzet, en tegelijkertijd een loflied op een wereld naast de onze. ‘Tot in de hemel’ van Richard Powers is het verhaal van negen mensen die de wereld van de bomen leren zien – en horen. ‘Tot in de hemel’ is Powers ten voeten uit: een verrassende fusie van natuurwetenschap en literatuur, een monumentale roman over bomen en mensen. Het is een meeslepende vertelling over activisme en verzet, en tegelijkertijd een loflied op een wereld naast de onze.

Sterk door de liefde - Martin Luther King

Vijftig jaar na de moord op Martin Luther King leven diens charisma en inspiratie onverminderd voort. Deze tijd van conflicten en oorlogsdreiging heeft dringend behoefte aan leiders die de boodschap van Martin Luther King weer in praktijk brengen. King predikte een geweldloos verzet dat veel sterker is dan wapens en onderdrukking. In dit boek 'Sterk door de liefde' komen zijn bevlogen preken aan bod. Een liefde die sterk is en gefundeerd op rechtvaardigheid en hoop is de enige kracht die haat en onverdraagzaamheid kan overwinnen.

Honger - Martín Caparrós

Honger is het grootste probleem van onze tijd. Onnodig, want van alle problemen in de wereld is honger het eenvoudigst op te lossen. De Argentijnse journalist Martín Caparros ging op zoek naar de oorzaken en gevolgen van honger. Met zijn weergaloze schrijfstijl maakt hij invoelbaar wat het is om honger te lijden. En hij achterhaalt de strategieën van de partijen die speculeren met voedsel en daarmee de dood van zo veel anderen veroorzaken. Aan de hand van verbijsterende verhalen, indringende getuigenissen en grondig onderzoek vertelt Caparros het verhaal van de honger in de wereld. En van de oplossing van het probleem. HONGER is een wake-up call, een meeslepend geschreven oproep die tot nadenken dwingt en je kijk op de wereld verandert.

A life on our planet - David Attenborough

Dat David Attenborough films kan maken, heeft hij wel bewezen. De Britse bioloog en televisiemaker heeft sinds 1956 al vele documentaires gemaakt, waaronder Life on Earth, die door de BBC worden uitgezonden. Attenborough is op de meest afgelegen plekken geweest en in A Life on Our Planet gaat hij in op de grote gevolgen van klimaatverandering. De mooiste natuurbeelden worden schokkend afgewisseld met overvolle steden en bomen die gekapt worden, en het is een must see om je ogen te openen.